Historisk dypdykk: Judea og Galilea på Jesu tid

På onsdag får vi besøk av Fartein Valen-Sendstad som skal prate om Judea og Galilea på Jesu tid. Han har skrevet boka Palestina på Jesu tid som du kan lese omtalen til under. Dette blir et historisk dypdykk og vi gleder oss masse til å høre hva Fartein har å dele! Han er professor ved Universitetet i Stavanger og har skrevet flere vitenskapelige publikasjoner om spennende tema. Disse kan du finne her. Etter undervisningen blir det mulighet for spørsmål, og selvfølgelig kveldsmat! Velkommen 🙂

Omtale Palestina på Jesu tid
De fleste har et bilde av Palestina på Jesu tid fra søndagsskole og barneskole. Dette omfatter en rekke bilder av naturen, kulturen og livet den gang.

Hvordan var livet i Palestina på Jesu tid? Hvordan levde folk i de store byene og på landsbygda? Hvilke forskjeller var det mellom villaene i Sepphoris og gårdsrommet i Kapernaum?

I boka Palestina på Jesu tid dokumenterer Fartein Valen-Sendstad gjennom nyere forskning at mye i det gamle bildet ikke stemmer. Forfatteren har derfor sett det som mål å få fram vesentlige strukturer i datidens samfunn, i politikk, religion og kultur.

Herodes den store gjorde det avsidesliggende beltet Palestina til et utstillingsvindu for gresk-romersk arkitektur og kultur. Med spade (arkeologi) og tekst (fremfor alt Josefus) kan vi rekonstruere byer, hippodromer, teater og palasser. Det er utfordrende å følge Herodes både som utenrikspolitiker og på hjemmebane, og vi får høre hvordan han på en utmerket måte greide å spille på lag med datidens ledere, men slet med å skape ro og fred i sitt eget hus.

Forskere har hevdet at spørsmålet etter den historiske Jesus er blitt det samme som spørsmålet etter det historiske Galilea. Forfatteren tar denne utfordringen og forsøker å gi et bilde av livet slik det var i Galilea på Jesu tid, samtidig som det trekkes noen linjer i retning den historiske Jesus.

Hentet herfra.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s